11+1 elengedhetetlen tanács, amit fogadj meg, ha tökéletes tengerparti nyaralásra vágysz!
2017. május 30. írta: FEMILLA

11+1 elengedhetetlen tanács, amit fogadj meg, ha tökéletes tengerparti nyaralásra vágysz!

Tuti praktikus tippek, hogyan akadályozd meg a tengerpart okozta beauty&health ártalmakat!

copacabana-186637_1920.jpg

Alig vártad már, hogy nyár legyen és végre el tudj menni egy fantasztikus tengerparti nyaralásra? Kicsattanó izgalommal készülődsz, pakolászol a bőröndödbe, és közben csak arra tudsz gondolni, hogy mennyit fogsz pihenni a parton, közben csokibarnára fog le a nap, szuperjókat eszel-iszol, őrületeseket bulizol!

Ez így mind szuper, viszont vigyázz, mert a tengerparti nyaralásnak van egy pár, az emberi testre, egészségre és szépségre gyakorolt kellemetlen hatása is! Ám a következő valós tapasztalatok alapján egybegyűjtött, nagyszerű tanácsokkal egytől-egyig mind kiválóan el tudod hárítani!

0; Utazáshoz pamut, kényelmes ruha, napszemüveg, kalap

Az utazás általában hosszadalmas és fárasztó dolog, valamint sok esetben cipekedéssel, rohanással is jár! Kint hőség tombol, a járművekben pedig a légkondi miatt hűvösebb a levegő! Teljesen természetes, hogy megizzadsz, utána a hűvösebb levegőn a nedves ruha miatt meg egy kicsit fázol! Ezért is célszerű, hogy kerüld a műszálas, nehezen szellőző ruhákat! Utazásnál a kényelem legyen a fontosabb! Valamint izzadásgátló, hintőpor, szódabikarbóna használata is ajánlott! Az erős napfény elleni védelemben a legpraktikusabb a kalap és napszemüveg viselése, kiváltképp a tengerparton!

1; Naptej

Az első és legfontosabb, hogy ha a bőrödet először éri tartós és erős napfény, akkor a bőr leégése ellen kezdj magasabb faktorszámú (30-50) naptejjel, majd csökkentsd a faktorszámot! Ne kövesd el azt a hibát, hogy a tengerparti nyaralásod első napjaiban iszonyatosan leégsz, a bőröd vörös, mint a ráké és fájdalmas érzés még egy póló viselése is! Mert ebben az esetben, az azt követő napokat árnyékban kell ám töltened! És persze mondanom sem kell, hogy délen át nem napozunk! Mert napszúrást kaphatsz! A naptejjel pedig folyamatosan kend magad, napi 3-4 alkalommal! További hasznos tanács még, ha a nyaralást megelőző hetekben elkezdesz szoláriumba járni és fokozatosan egyre több időt a csövek sütkérezésében tölteni, mielőtt kifekszel egész napra a tűző napfény sugarai alá!

2; Hidratáló testápoló

Már az egész napos napozás is kellőképpen megviseli a bőrödet, bár a napozókrémek azért hidratálnak is, viszont a tengerparti sós vízben fürdőzés pedig még tovább irritálja azt! Érdemes hát, amikor csak lehetőséged van rá, leöblíteni magadról a sós vizet, mert nem utolsó sorban a bőröd mellett a bikinidet is eleszi! Valamint, az esti zuhanyzást követően jó vastagon bekrémezni magad hidratáló testápolóval! Így egész este pihenteted és táplálod a bőrödet a másnapi napfürdőre!

3; Fényvédő hajsampon, balzsam és ricinus hajolaj

Ugyancsak a napfény, a meleg és a sós tengervíz miatt a hajad kiszárad, festett hajnál a színe kikopik, és töredezetté válik! Fogd össze, vagy tekerd fel a fejed tetejére egy kontyba, de a legjobb védelem mégiscsak a kalap viselése! Mindezek mellett nagyon jó fényvédő samponokat és balzsamokat találsz a boltokban, a patikában pedig fillérekért ricinus hajolajat, ami igazán kiválóan táplálja a hajat!

4; Köröm erősítés (lakkal, zselével)

A tengerparti aranyló homok állandóan a körmöd alá megy és el is színezi, valamint ugyancsak tönkreteszi azt! Praktikus, ha színesre kilakkozod, vagy műkörmösnél kérsz egy megerősítő zselé lakkozást! Így persze ugyanúgy tisztán kell azért tartanod, de sokkal esztétikusabb és erősebb, ellenállóbb lesz!

5; Ásványvíz

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű ásványvíz bevitele, az elvesztett folyadék pótlása! Egész nap a parton, a tűző napon sütkérezel, így belülről is hidratálnod kell a sejtjeidet, bőrödet! Ha este a koktélbárokban kóstolgatod a finomabbnál finomabb alkoholos italokat, és fergetegeset táncolsz, akkor meg pláne sok sok vízre van szükséged! Egyes országok csapvize hasmenést okoz, ezért érdemes vagy vizet venned a boltba, ami pont emiatt viszont nagyon drága, vagy pedig magaddal vinned a BWT (Best Water Technology) kancsódat, ami megszűri a csapvizet és még magnéziummal dúsítja is Neked! Ezt a szűrt vizedet egy kulaccsal magaddal tudod vinni a partra vagy bárhová, így tudod ellenőrizni magad és a fogyasztott mennyiséget is!Ha nincs még ilyen kancsód, itt meg tudod venni: http://www.bwt-shop.hu/

6; Probiotikum

Ha már egy új országban nyaralsz teljesen megérthető, hogy meg szeretnél kóstolni minden speciális, a helyre jellemző ételt! Ezért hajlamos vagy össze-vissza enni mindent és baromi rendszertelenül, ráadásul akár késő éjszakába nyúlóan! A meleg ellen pedig rengeteg fagylalttal is hűsíted magad a finom koktélok mellé! A napi étkezési menetrended teljesen felborul és ezt a pocakod is érzi! Felpuffadsz, nehezebben tudsz a mosdóba menni, vagy pont az ellenkezője igaz, hogy szinte szaladnod kell! Érdemes minden nap probiotikumot szedned, mely segít ezen kellemetlen tünetek enyhítésében és megszüntetésében!

7; Vitaminok, gyógyszerek

Vitaminok esetében tudjuk, hogy az A vitamin a bőr vitaminja, mely segít hidratálni a mélyebb réteget is, valamint fokozza a kollagén termelődését. A C vitamin pedig az egyik leghatásosabb és legerősebb antioxidáns a bőr számára! Egy jó kis komplex multivitaminnal tökéletesen védhetjük magunkat minden téren!

Viszont az esetleges napszúrás, vagy az össze-vissza étkezéssel járó megbetegedések ellen, jó ha van nálunk mindig gyógyszer! Gondolok itt a láz- és fájdalomcsillapítóra, hányáscsillapítóra, hasfogóra, kalciumra pl.: tengeri herkentyűk ételallergiája esetén, stb.

8; Sebtapasz

Az apró pici homokszemcsék állandóan befürkészik magukat a cipődbe, papucsodba és kisúrolják a lábadat! A sós tengervíz tovább marja a sebedet, így elég nehezen tud begyógyulni. Egy kis doboz sebtapasz biztosan elfér a bőröndödben és mindig jól jön, ha kéznél van!

9; Szúnyog elleni spray

A szemtelen szúnyogok csípései végtelenül bosszantóak és kellemetlenek tudnak lenni! Képes vagy sebesre vakarni a csípéseket! Így a szúnyog elleni spray elengedhetetlen a zavartalan tengerparti nyaraláshoz!

10; Applikációk: Szótár, útvonaltervező

Szótár app mindig jó ha van a mobilodon! Csak egy pár szó, köszönés az adott ország nyelvén és máris egy sokkal szimpatikusabb turista leszel! Nem beszélve ha keresel valamit, vagy eltévedtél jól jön, ha le tudod fordítani az idegen szavakat!

Apropó eltévedés! Egy térkép, gps app segítségével ez a veszély nem fenyeget! Vannak olyan ingyenesen letölthető térkép applikációk, amelyek offline állapotban is működnek, így a mobilneted adatforgalmát sem terhelik, valamint megjelenítik az adott városban található éttermeket, szállásokat, desztinációkat!

11;  Utasbiztosítás, EU-s egészségbiztosítási kártya

Soha nem tudhatod mit hoz a sors, inkább fölöslegesen, de legyen utasbiztosításod! Esetleges balesetek esetén megkapod az életmentő orvosi ellátást, de azt követően egy borzalmas összegű számlát is fizetned kell, ha nincs biztosításod!

Checklista:

  1. Utazáshoz pamut, kényelmes ruha, napszemüveg, kalap
  2. Naptej
  3. Hidratáló testápoló
  4. Fényvédő hajsampon, balzsam és ricinus hajolaj
  5. Köröm erősítés (lakkal, zselével)
  6. Ásványvíz
  7. Probiotikum
  8. Vitaminok, gyógyszerek
  9. Sebtapasz
  10. Szúnyog elleni spray
  11. Applikációk: Szótár, útvonaltervező
  12. Utasbiztosítás, EU-s egészségbiztosítási kártya
süti beállítások módosítása