München, Oktoberfest: érdekességek a világ legnagyobb sörfesztiváljáról!
2018. szeptember 25. írta: FEMILLA

München, Oktoberfest: érdekességek a világ legnagyobb sörfesztiváljáról!

Borban az igazság, de a sörben az élet, az erő és az egészség!

people-1284516_1920.jpgA világon az egyik legnagyobb megrendezésre kerülő sörfesztivál a München-i Októberfest! Amikor több, mint 200 évvel ezelőtt az első müncheni ünnepséget megtartották, még senki nem sejtette, hogy a 21. századra az Oktoberfest világméretű érdeklődésre számottevő eseménnyé növi ki magát.

Egy kis történelem...

A legelső müncheni ünnepségre 1810 október 17 -én került sor, amikor is I. Lajos trónörökös herceg (későbbi bajor király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. Az eseményre való tekintettel München összes lakóját vendégül látták. Mivel az ifjú férj szenvedélyesen rajongott a lovas sportért, ezért kedvesség gyanánt egy hatalmas lóversenyt is rendeztek neki a Wiesn-i városfal melletti réten. Az ünnepség annyira jól sikerült, hogy a lakosság kérésére a városvezetés engedélyezte annak rendszeres megtartását.

1813-ban nem tudták megtartani az ünnepséget a napóleoni háborúk miatt, de azután a fesztivál iránt évről évre egyre nagyobb lett az érdeklődés. Az első körhintát 1818-ban állították fel. 1850-ben pedig a híres Bavária szobrot is felavatták. 1880 óta pedig villanyvilágítás is emeli a rendezvény fényét. A világháborúk idején ugyancsak több éven keresztül elmaradt a fesztivál.

A müncheni sörfesztivál folyamatosan változott és fejlődött az idők során, mire kialakult a mai formája. Először a gasztronómiai kínálat bővítését és a sör forgalmazását tették lehetővé, majd egy addig csak 4 évente megrendezett mezőgazdasági vásárral is összekapcsolták.

2018-ban a 185. Wiesn München-i Oktoberfest szeptember 22-től október 7-ig kerül megrendezésre. Az Oktoberfest első nyitó szombatján és vasárnapján is hatalmas felvonulásokat tartanak München belvárosában. A “Trachten- und Schützenzug” felvonulásra jellemző a fúvószenekar kísérete, és a rengeteg különböző, hagyományos bajor népi ruhák megjelenése, valamint a különböző sörgyárak arculatának megfelelően feldíszített, lovakkal hajtott szekerek.

A sör az élet, az erő, és az egészség szimbóluma

És ez nem vicc, ugyanis egykoron Bajorország hírhedt volt rossz ivóvízellátásáról, így aztán a kolera, a pestis és az egyéb betegségek kialakulásának megelőzése érdekében jobban jártak, ha a sört fogyasztották, mint a kétes minőségű vizet. A 19. századtól ugyan ez már nem volt életbevágó kérdés, de a hagyomány megmaradt.

A híresebb sörgyárak saját díszes, rendkívül igényes sörsátrakkal képviseltetik magukat az Oktoberfesten. Az arculatukra, színvilágukra, dekorációikra nagyon odafigyelnek. Az egyik legnagyobb, a Hofbrau sátorban akár 10 ezer vendéget is ki tudnak szolgálni egy időben! A kilátogatók számára 14 nagy és 15 kisebb sörsátor áll a rendelkezésre. A leghíresebb nagy sörsátrak a következők: Hippodrom, Spatenbrau, Augustiner, Löwenbrau, Paulaner….

Tudtad?

Az alkalomra külön erre a célra kijelölt hat müncheni sörfőzde készítheti a különleges sört (Wiesnbier). Az italok alkoholtartalma jellemzően magasabb a szokásosnál.

human-3237513_1920.jpg

Továbbá akad egy különleges sátor is, a Weinzelt, ahol a bajor sörök és ételek mellett borkülönlegességeket, sőt pezsgőt is felszolgálnak.

Napközben mindenhol igazi bajor tradicionális zene szól, majd csak az esti órákban veszi kezdetét a modernebb zene. A müncheni sörfesztivál területén sok különleges attrakcióval is várják a látogatókat: igazi vidámpark hangulatot adnak az Óriáskerekek, körhinták, hullámvasutak, és sok más szórakoztató játék is.

munich-1220911_1280.jpg

Az Októberfest számokban!

  • A fesztivál gazdasági értéke 1 milliárd euró, mely a következő számokból adódik össze:
    • 349 millió €-t költenek a látogatók közvetlenül a fesztiválon
    • 245 millió €-t költenek különböző önellátásokra (bevásárlás, taxizás, tömegközlekedés)
    • 434 millió €-t tesz ki a szálláshelyek bevétele
  • 6,2 millió látogató volt 2017-ben
    • ebből a résztvevők 71%-a Bajorországból érkezik
    • a látogatók 30%-a barátoknál, ismerősöknél vendégeskedik, 70%-uk pedig szállodákban, apartmanokban és kempingekben száll meg.
  • 13 000 ember dolgozik a fesztiválon
  • 59 szarvasmarha borjú és 146 ökör kerül kisütésre
  • 7,7 millió korsó sört (Maß Bier 1 literes korsóban) fogyasztanak a fesztiválozók
  • Évente 600-800-an szenvednek alkoholmérgezést a túl sok sörfogyasztás miatt
  • 1 korsó sör átlag ára: 11 €
  • 120 000 sörös korsót próbálnak meg ellopni!
  • Hétköznap 10:00-kor, hétvégén 9:00-kor nyit a fesztivál, és minden nap 23:30-ig tart nyitva.

oktoberfest-2762973_1920.jpg

Einsten és a sörfeszt?

Igen! Mielőtt Albert Einstein világhírnévre tett szert az E = mc2-nek köszönhetően, villanyszerelőként dolgozott 1896-ban egy sörsátron.

Hasznos infók az Októberfestre!

  • Mennyi pénzt vigyünk magunkkal?

A meleg étkezések árai a helyszínen magasnak számítanak, de néhány száz méteres körzetben 10- 20 € között kell fizetni egy meleg ételért. A sör ára mindenhol 10 € felett van, a palackozott sört már 1-2 € ért tudjuk megvenni.

  • Hogyan öltözködjünk?

A helyiek tradicionális bajor ruhát - Lederhosen-t, és Dirndl-t - fognak magukra ölteni, mely viselése nagyon népszerű szokássá vált, különösen a fiatalabb generáció körében. Turistaként kényelmes cipőt, csizmát, réteges ruhát és kabátot javaslok a látogatáshoz, hiszen őszi rendezvényről van szó, és gyakran esik is az eső.

  • Mi történik, ha elveszítesz valamit?

Azért, ahol ennyi sör folyik, ott gyakran el is vész valami. A szervezők minden évben több ezer dolgot találnak: 2017-ben 1056 db útlevelet, 520 db pénztárcát, 320 db mobiltelefont, 300 db táskát és 50 db fényképezőgépet, jegygyűrűket, nagyothalló-készüléket, műfogsort, de volt, hogy sírkövet is elhagytak a látogatók…. Az Oktoberfest területén, a Service Center-nél találod a „Lost and found” pultot és nagy valószínűséggel az elveszített dolgaidat is.

collage-1582925_1920.jpg

A kitiltott celeb!

Általában eszméletlen mennyiségű sörfogyasztás miatt tiltják ki a szervezők az embereket, ám Paris Hiltonnak ezt sikerült máshogyan is elérni. 2006-ban ugyanis az amerikai celeb gondolt egyet, és előzetes egyeztetés nélkül, hagyományos bajor népviseletbe öltözve egy bormárkát reklámozott. A szervezők alaposan berágtak rá, és némi kölcsönös kellemetlenkedés után nemes egyszerűséggel örök időkre eltiltották az Oktoberfesttől Paris Hiltont.

Az Oktoberfest látogatóit egész München tárt karokkal várja: érdemes ilyenkor megtekinteni a következőket:

  • A város főterét, a Marienplatz-ot
  • A Frauenkirche-ként emlegetett müncheni katedrálist
  • A müncheni angolkertet (Englischer Garten), mely a város legnagyobb zöldfelülete
  • A Viktualienmarkt mára több piac lett
  • Residenz - Királyi Palotát
  • Az Olimpia Park-ot
  • Az Olimpiai Park közelében található a Bayerische Motoren Werke-t, azaz a BMW székhelyét
  • A Szent Péter templomot
  • München Múzeumnegyedében, a Kunstrealban található az Alte Pinakhotek-et, ami letűnt korok művészeinek csodálatos műveit mutatja be
  • A világ leghíresebb sörözőjét, a Hofbrauhaus  kötelező látnivaló azoknak, akik München valódi esszenciájából szeretnének ízelítőt kapni.

Ha nem akarsz egészen Münchenig menni azért, hogy egy jó sörfesztiválon részt vehess, akkor ezt megteheted Miskolcon is, ahol az ország egyik legnagyobb sörfesztiválja pótolja az Oktoberfest hangulatát, és finom sörkülönlegességeit.

Szállásfoglalás Miskolcon: http://www.miskolciapartmanok.hu/

süti beállítások módosítása