Speciális diéták csak nőknek! Kifejezetten női bajokra!
2017. május 18. írta: FEMILLA

Speciális diéták csak nőknek! Kifejezetten női bajokra!

woman-hands-1207952_1920.jpg

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak hihetetlen nagy szerepe van a nőgyógyászati betegségek (és egyéb más betegségek) kialakulásának megelőzésében, és az esetlegesen már meglévő betegségek kezelésében is. A következő diéták kifejezetten egyes speciális nőgyógyászati megbetegedéseket orvosolnak. Valamint, nem utolsó sorban megerősítik az immunrendszert és megszabadítanak a súlyfeleslegtől. Nézzük meg, hogy bizonyos női bajokra milyen gyógyforrást nyújtó diéták léteznek!

Inzulinrezisztencia diéta

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegséget megelőző állapot, mely életmódváltás - azaz rendszeres (heti min. 3-4 alkalom) mozgás és diéta - hiányában kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezet! A hasnyálmirigy a normálisnál több inzulint termel azért, hogy a cukorfelvétel megtörténhessen a vérből. Az inzulinrezisztencia egyik gyakori következménye nők esetében a policisztás ovárium szindróma, mely meddőséghez vezethet.

Az inzulinrezisztencia étrend:

  • Kis adagokban, naponta öt-hat alkalommal történő étkezés, hogy egyszerre ne terhelődjön túl az anyagcsere, és a vércukorszint kiegyensúlyozott legyen.
  • Rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű, vagyis lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása.
  • Ki kell iktatni az étrendedből a finomított szénhidrátokat, a fehér liszttel készült élelmiszereket - pékárukat, tésztaféléket.
  • A cukorban gazdag ételek, csokoládé, sütemények fogyasztása tilos.
  • A nyírfacukor, eritrit használata megengedett.
  • Napi egy-egy kocka magas kakaótartalmú - 70-80% fölötti - étcsokoládé megengedett.
  • A nap során a szervezet inzulinérzékenysége változik: reggel és este rosszabb, ezért ilyenkor lassú felszívódású szénhidrátokat kell fogyasztani. Ebbe a kategóriába tartozik a barna rizs, a zabpehely, a zöldségek többsége. Ezért ébredést követően min. egy órán belül meg kell reggelizni, a lefekvést megelőző órában pedig rágcsálni még valamit, például korpás kekszet.
  • A gyors felszívódású szénhidrátok közé tartozik csaknem az összes gyümölcs, a tej, kefir, joghurt - ezeket az élelmiszereket napközben kell fogyasztani.

Mióma, antiösztrogén diéta

A mióma (makrobiotika elv alapján működő) diéta csökkenti a hormonrendszert és a női reproduktív szervek működését romboló káros környezeti hatásokat, mivel a természetes alapanyagok az élettani hatásaik alapján vannak összeválogatva. A diéta segít a káros ösztrogéneket tároló felesleges testzsírtól való megszabadulásban, valamint lassan lebomló összetett szénhidrátokat tartalmaz, így az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb életerőt adnak, valamint javítják a szellemi teljesítőképességet is.

Mióma, antiösztrogén étrend:

  • Ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer alapanyagok használata, mellyel kevesebb vegyi és méreganyag kerül a szervezetedbe.
  • Az alapanyagok frissessége, természetes és alacsony feldolgozási, kímélő vágási és főzési módjai segítenek a lehető legtöbb életerőt és tápanyagot megőrizni.
  • A diéta gazdag vasban, kalciumban és más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban.
  • Kevés fehérje bevitele ajánlott.
  • Magas rosttartalmú élelmiszerek, valamint hidegen sajtolt olajok, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak használata javasolt.
  • Alacsony glikémiás indexű ételek, melyek támogatják a vércukor egyensúlyt.

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta a Földközi-tenger környékén élő emberek milliói alkalmazzák. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a nőgyógyászati daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti!

A mediterrán étrend:

  • Friss, nyers zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak, hüvelyesek, burgonya, hal nagy mennyiségben való fogyasztása
  • Egészséges zsiradékok előnyben részesítése
  • Mérsékelt alkoholfogyasztás
  • Mérsékelt húsfogyasztás
  • Mérsékelt tejtermék-fogyasztás

Az antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban, telítetlen zsírsavakban és hasznos fitonutriensekben gazdag étrend, melynek alapját a friss zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olívaolaj és az olajos magvak jelentik.

Candida diéta

Magát a betegséget az immunrendszer legyengülésekor, az állandó stresszes állapot meglétekor, hormonkészítmények szedésekor, cukorbetegségkor, antibiotikum szedésekor, stb. a bélflórában lévő, emésztést elősegítő Candida albicans nevezetű élesztőgombák okozzák. Candida diéta lényege, hogy elpusztítja a túlszaporodott gombákat, ezáltal megszabadít a gombás fertőzésektől, és a gyomorpanaszoktól!

A Candida étrend:

  • A diéta első néhány hetében szigorúan kerülendő: az édes gyümölcsök, a soványabb sajtok, a bab, a borsó és a kukorica (a továbbiakban ezek már fogyaszthatóak)
  • Ezek fogyaszthatóak bármikor: sovány húsok, hal, rizs, hajdina, árpa, korpa, köles, szezámmag, dió, tökmag, lencse, zab, élőflórás tejtermékek, padlizsán, cukkini, tök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, spenót, paradicsom, paprika, uborka, saláta, hagyma, sárgarépa, burgonya, vöröskáposzta, fűszernövények közül pedig a zeller, a petrezselyem, a bazsalikom, a rozmaring és a tárkony, illetve a keleti fűszerek, mint a sáfrány és a kurkuma.
  • A diéta időtartama: 3 hónap.

Paleolit diéta

A Paleolit diéta a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között. Mivel alkalmazása inkább életstílus, mint alkalmi diéta, így leginkább étrendnek tekinthető. A paleolit táplálkozás célja az olyan, ún. civilizációs betegségek elkerülése. A Paleó étrenddel eredményesen kezelhető a policisztás ovárium szindróma, és különböző nőgyógyászati fertőzések. Teljesen ki kell zárnia az étrendjéből a szénhidrátot, vagyis a lisztes ételeket, a rizst, krumplit, a cukrot, valamint a tejtermékeket. A szigorú paleóban néhány zöldség fogyasztása sem megengedett, például a kukorica és a bab.

A Paleolit étrend:

  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Állati húsok, zsírok
  • Halfélék, tenger gyümölcsei
  • Tojás
  • Mandula, kesudió, mogyoró, pisztácia, dió, tökmag, gesztenye
  • Hidegen sajtolt növényi olajok ( olívaolaj, kókuszzsír)
  • Gombák

PMS diéta

A menstruáció előtti napokban produkál iszonyatosan kellemetlen tüneteket a PMS, azaz a premenstruációs szindróma. A ciklusfüggő hormonális változások a nők 75 százalékát a következő tünetekkel kínozzák: hasfájás, hátfájás, derékfájás, ingerlékenység, hirtelen hangulatváltozások, fáradékonyság, vizesedés, mellfeszülés, puffadtság, bőrproblémák. A PMS diéta kifejezetten ezeket a tüneteket csökkenti, mely egy telítetlen zsírsavakban gazdag diétának mondható a premenstruációs időszakban!

A PMS étrend:

  • Rengeteg tojás és hal fogyasztása.
  • Olíva-, kukorica- vagy szójaolaj használata.
  • Magas B6 vitamint tartalmazó ételek fogyasztása: olajos magok, banán, borsó, sárgabarack, burgonya és búzakeményítőt tartalmazó ételek.
  • Gazdag kalciumforrású ételek fogyasztása: tofu, brokkoli, kömény, zsírszegény sajtok és teljes kiőrlésű pékáruk.

Tipp

Nem kell azonnal gyógyszerek után nyúlnod, ha valamilyen megbetegedés alakul ki nálad, léteznek az orvosságoknál sokkal természetesebb és kíméletesebb módszerek, alternatív kezelések és diéták is. Nyilván egy már kialakult, komolyabb nőgyógyászati betegség során csakis kiegészítő gyógyforrásként ajánlott alkalmazni ezeket a diétákat és minden esetben orvosi konzultációt és egyeztetést követően! Valójában érdemes hosszabb távon nem csak kúraként, hanem mint egy életvitelként belecsempészni a mindennapjainkba! 

süti beállítások módosítása