Van napi feladatlistád? Akkor ez szerepeljen az első helyen rajta!
2017. július 09. írta: FEMILLA

Van napi feladatlistád? Akkor ez szerepeljen az első helyen rajta!

pexels-photo-110473.jpeg

Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan napi feladatlistád, amelyiken vezeted a számodra lényeges teendőket, dolgokat, feladatokat! Így sokkal könnyebben meg tudod tervezni a napodat, beosztani az idődet, meghatározni a feladat prioritásokat! Hatékonyabban tudod elvégezni a feladatokat, ha ott kattog az agyadban, hogy még mi minden vár Rád aznap, és sietned kell, hogy az összeset megcsináld az adott időre. Így ki tudod zárni a fölösleges tevékenységeket, melyek csak az idődet rabolják! A feladatlistáddal szuper jól tudod ellenőrizni magad, hogy amit beterveztél aznapra, mind megvalósítottad-e!

Mi legyen a feladatlista első helyén?

A sok-sok napi teendőt, elvégzendő munkát megelőzően, egy kicsit sem szokványos feladatra hívom fel a figyelmedet, mely a listád első helyén kell, hogy álljon! Ez pedig: a vízivás!

Hogy miért?

Mert segíteni szeretnék Neked, hogy ne ess bele abba a hibába, hogy délután veszed majd észre magadon, hogy fáradt vagy, szédülsz, fáj a fejed és már egyáltalán nem tudsz koncentrálni, miután magad is rájössz, hogy egy pohár vizet sem ittál aznap és valószínűleg az lehet az oka!

Ezért a feladatlistád első helyén mindig az álljon, hogy: Igyál vizet! És ezt a feladatot sohasem tekintsd megoldottnak, így motiváld magad újra és újra a vízfogyasztásra!

pexels-photo-89525.jpeg

Mindegy, hogy a víz szénsavas, vagy - mentes, hogy a csapból iszod, vagy palackból - egy a lényeg: fogyaszd, és legyen meg a megfelelő mennyiségű vízbevitel minden nap!

Miért fontos ez?

Az emberi test 75%-a vízből áll. Ez a víz lát el minket ásványi anyagokkal, és nyomelemekkel, és kimossa a méreganyagokat a szervezetünkből, továbbá szabályozza a test-hőmérsékletünket is. Napközben, és éjszaka is izzadunk, és ezáltal jelentősen csökken a víz-háztartásunk tartaléka. Ezt a veszteséget kell(ene) pótolnunk a rendszeres vízfogyasztással, azonban a mindennapi idegeskedésben, munkastresszben ez gyakran elfelejtődik, ill. hátrébb rangsoroljuk a "teendők listáján", azaz a feladatlistán.

A szomjúság érzet becsap!

A szomjúság gyakran csak jóval később jelentkezik, mint kellene. Egyszerűen becsap, későn szól, csak akkor, ha már drasztikusan csökkentek a víztartalékok. Ezek a figyelmeztető jelek a szédülés, gyengeségérzet vagy a megemelkedett testhőmérséklet formájában jelentkeznek. Mindig akkor, amikor már komolyabb vízhiány alakult ki.

Fáj a fejed? Igyál vizet! (Tomi fizet) -és hasonló elmés kis versikék nem hiába születtek meg. Egyrészt a jópofa tréfa mellett komoly biológiai hatása van a vízfogyasztásnak a szervezetünkre, ami ezeknek az aggasztó vészjeleknek a megjelenését megelőzi és elhárítja.

A táplálkozástudománnyal foglalkozó intézetek azt tanácsolják, hogy napszakokra bontva legalább 1.5-2 liter alkoholmentes folyadékot fogyasszunk. A maradék szükségletet a víztartalmú ételek pl. a leves vagy a gyümölcsök fedezik.

Óránként kb. 50 milliliter vizet veszítünk a tüdőn, a vesén, a bőrön, és a beleken keresztül. Aki nem iszik rendszeresen, azt a kiszáradás - a dehidratáció veszélye fenyegeti. A magas kinti hőmérséklet, fizikai megterhelés, fertőzések, vagy megnövekedett anyagcsere folyamatok lezajlása esetén a vízveszteség jelentősen magasabb - vagyis a testnek még több folyadékra van szüksége.

mineral-water-lime-ice-mint-158821.jpeg

Emiatt KELL rendszeresen és folyamatosan vizet fogyasztani. Aki több órán keresztül semmit nem ivott, majd hirtelen sokat iszik, annak könnyen megfájdulhat a hasa. Több, mint 0,5 liter víz elfogyasztása már kitágítja és annyira telíti a gyomrot, hogy lassabban fog kiürülni.

Amennyiben a vízveszteséget nem pótoljuk időben, úgy a testünk a szükséges vizet elkezdi a vérből és a szövetből elvonni. Ennek a következménye, hogy a sűrűbb vér lassabban kezd folyni, és nem látja el elegendő oxigénnel és tápanyaggal az izom- és az agysejteket. A káros anyagokat nem tudja megfelelő mértékben kiválasztani. Ha a vizelet sötétsárga és erőteljes a szaga, akkor sürgősen el kell fogyasztani egy pohár vizet.

Ugyanez igaz a fizikai aktivitást követő súlyveszteség, a száraz bőr, és száraz nyálkahártya esetén is. Akinek elkezd fájni a feje, és kábultnak érzi magát, annak szintén egy pohár víz után kell nyúlnia.

Miközben tökéletesen tisztában vagyunk a negatív következményekkel, valahogy mégsem iszunk eleget! Rengeteg buta kifogásunk van rá, hogy miért nem iszunk! Talán a leggyakoribb, hogy a csapból annyira rossz ízű és büdös víz folyik! Manapság nagyon szuper vízszűrő kancsókat tudsz venni és kedvező áron! Például a BWT Magnesium Mineralizer vízszűrő kancsó kiszűri a vízből a kellemetlen ízeket, szúrós szagokat okozó anyagokat, nehézfémeket és szemcséket. 

bwt.jpg

Az otthoni csapból folyó vizet csak beleengeded a 2.5 literes kancsóba, ami a szűrőn keresztül magnézium hozzáadásával egy nagyon finom ásványvíz minőségű szűrt vizet készít neked! Ezt egy kulaccsal praktikusan magaddal is tudod vinni, így bármikor könnyedén tudod fogyasztani!

===========================

További vízfogyasztással kapcsolatos érdekes cikket az alábbi linken olvashatsz:

Neked milyen ostoba kifogásod van arra, hogy nem iszol elég vizet?

===========================

Hogyha tetszett a cikk, látogasd meg a Facebook és Instagram oldalamat is, hogy szabadidődben jókat tudj olvasgatni, nézelődni és hasznosan informálódni!

süti beállítások módosítása