Kérem vissza az álmaimat!
2017. augusztus 16. írta: FEMILLA

Kérem vissza az álmaimat!

jooo.jpeg

Mindig is egy álmodozó típus voltam! Imádtam a vonaton a tájat bámulva elmeredni, vagy odahaza a kanapén a párnákat átölelve elszundikálni és közben a vágyaimat, álmaimat gondolatról-gondolatra tovább formálni és képzeletben átélni! Mindig is hittem az álmaimban és tudtam, hogy egyszer meg fognak valósulni! Végtelenül motiváltak egész életemben, hogy kitartóan a megvalósításukra törekedjek és sohasem hagytam őket szertefoszlani!

De mostanában valahogy nem jönnek az álmok! Napról-napra arra ébredek, hogy mérhetetlen ürességet érzek!

Nem értem egyszerűen hová tűntek az álmaim? Miért nem emlékszem rájuk? Vagy az is lehet, hogy már egyáltalán nincsennek is álmaim?

Mi az álom?

Az életünk jelentős részét, majd az egyharmadát alvással töltjük! Megesik, hogy néha nem jön álom a szemünkre, de általában ellazul a testünk és lassan eloson a tudatunk, átadva helyét a tudatalattink működésének. Belezuhanunk az ismeretlenbe… enyhet adó nyugalom borul a lelkünkre. Egy teljes alvási ciklus körülbelül másfél óra, éjszakánként 5-6 ciklust járunk be. Minden ciklus öt fázisból áll: az első fázis, amikor az ébrenlétből átkerülünk az alvás állapotába, a következő fázisban lelassul a légzésünk és a szívverésünk. Utána következik a 3. és a 4. fázis, amelyek az alvás legmélyebb szakaszai, végül az ötödik fázis az úgynevezett REM-alvás, azaz a gyors szemmozgással, álommal járó szakasz. Nyolc óra alvás során összesen körülbelül 90-100 percet töltünk az álomlátó fázisban.

Az álom képek, gondolatok, hangok és érzések, vágyak összessége, mely az agyon fut át alvás közben. 

Ébredést követően az álmunkból részleteket tudunk felidézni, hiányosan, érthetetlen történésekkel, kusza érzésekkel, gyakran csak arra emlékezünk, hogy kellemes vagy kellemetlen impulzust, hatást jelentett számunkra. Feltehetően mindannyiunknak volt már része abban az élményben, amikor valamilyen csodálatos álmunk volt, és szinte nem akartunk felébredni, hogy csak még egy kicsit hadd maradhassunk a képzelet világában. És sajnos, bizonyára mindannyiunknak volt már része rémálomban is, amikor zaklatottan, rémülten ébredtünk, és amint magunkhoz tértünk, megkönnyebbültünk, de jó, hogy csak álom volt. 

Az álmok létrejöttének oka, módja és az álmok jelentése még a mai napig nem tisztázott, bár mindig is érdekelte az embereket!

Sigmund Freud szerint az álmok nem a szervezetünk véletlen működése, hanem funkciója van. Az álom a tudattalan megnyilvánulása. Nem más, mint egy pszichés folyamat emléknyoma, amely megmaradt az éber tudatban, egy ablak, amelyen át betekinthetünk a saját tudatalattinkba. Álmunkban oldjuk fel a lelki feszültségeinket, és próbálunk megbirkózni a még feldolgozatlan benyomásainkkal, megérzéseinkkel. Az álmaink fontos üzenetei a tudatalattinkban elfojtott érzéseinknek, gondolatainknak, vágyainknak.

Az álmok fajtái és megfejtése!

Az álomkutatással foglalkozó tudomány neve az onirológia. Minden ember más, ezért minden embernek más a tudatalattija is. Az álmoknak általában van valós alapjuk! A mindennapi élet pedig azt bizonyítja, hogy érdemes odafigyelni az álmainkra!

Anélkül, hogy túl- vagy lebecsülnénk az álmainkat, érdemes úgy viszonyulni hozzájuk, mint a lelkünk mélyéről jövő sajátságos jelbeszédre!

Az álom egy kódolt, képekben beszélő nyelv, amelyet dekódolni kell, ha érteni akarjuk az üzenetét. Az álmok megfejtése, megértése nem komolytalan játék, hanem jelentős felkészültséget és szakembert igényel.

Polcz Alaine szerint az álmok fajtái:

  • Mindennapi történésekről szóló álmok, vagy álom töredékek. Ezek lehetnek pozitívak, kellemesek, de lehetnek fárasztóak, félelmet keltőek is. Ezek többnyire éjfél előtti álmok.
  • Ismétlődő álmok, újból és újból megjelenő történések, amelyek nyomasztóak, aggasztóak, szorongást okoznak. Ha felismertük a jelentésüket, megszűnnek.
  • Rémálmok, amelyek félelmet, szorongást keltenek, régi vagy friss traumák újbóli átélése jellemzi ezeket az álmokat.
  • Konfliktusokat megjelenítő álmok.
  • Problémamutató álmok.
  • Problémamegoldó álmok.
  • Jelző álmok, amelyek betegséget, vagy valamilyen más, elindult változást jeleznek.
  • Jósálmok. A jövendő történéseire utalnak, megelevenítik azokat, többnyire szimbolikusan, vagy reálisan.
  • Sugalmazott álmok - transzcendens tartalommal.
  • Erotikus álmok.

Az álmaink ajándékok, érdemes és hasznos érteni a jelzéseiket és ajánlatos megbecsülni is őket, hiszen nem elhanyagolhatók a lelki egyensúlyunk, az életünk, az egészségünk érdekében. Az álmok kendőzetlenül tudósítanak a valós helyzetről, szembesítenek minket azokkal a dolgokkal, érzésekkel, amelyeket napközben hárítunk, vagy amelyekkel egyáltalán nem akarunk szembesülni.

Hová tűntek az álmaim?

A kutatások szerint akár emlékezünk az álmaikra, akár nem, minden embernél intenzív agytevékenység mutatható ki éjszakánként. Ez azt jelenti, hogy mindannyian álmodunk, csak nem mindenki emlékszik az álmaira!

Tehát az, hogy mostanában nem emlékszek az álmaira, nem jelenti azt, hogy nem is álmodom alvás közben. Lehet csak a rendkívüli kimerültség, alváshiány miatt felejtem el az álmaimat, vagy az is lehet, hogy azért, mert tudat alatt félek az álmaim tartalmától, jelentésétől!

Mindenesetre remélem minél hamarabb visszakapom az álmaimat és emlékezni fogok rájuk, mert már hiányoznak!

=======================

Ha tetszett a cikkem látogasd meg a Facebook és Instagram oldalamat is, hogy egy jó kis közösség tagjaként szabadidődben Te is jókat tudj olvasgatni, nézelődni és hasznosan informálódni!

Femilla Blog Facebook

Femilla Blog Instagram

 

süti beállítások módosítása