Figyelsz az étkezésedre, diétázol, de az is meglehet, hogy koplalsz és alig eszel már valamit? Mindenezek mellé még mozogsz is, vagy akár rendszeresen sportolsz? DE mégsem fogysz!?!?!? Mi lehet a baj???
A következő cikksorozatomban nagyon alaposan, összeszedetten végigveszem az összes lehetséges okokat és a problémák megoldásait!!!
INZULIN REZISZTENCIA
Az inzulinrezisztencia legalább olyan gyakori, mint a cukorbetegség, sokan nincsenek is tisztában a problémával, mert az esetleges tünetekkel nem fordulnak orvoshoz.
Az inzulinrezisztencia tipikus tünetei
- Folyamatos hízás, jellemzően hastájékon, erős koplalás mellet sincs súlycsökkenés
- Rendszertelen menstruáció
- Az étkezések után jelentkező erős fáradtságérzet, álmosság
- Fokozott hajhullás, problémás, aknés, szemölcsös bőr
- Fáradékonyság, csökkent koncentrálóképesség
- Hirtelen fellépő „nassolási” vágy, édesség utáni éhség
- Fogamzási problémák, nehéz teherbeesés
Ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek, és nem is feltétlenül egyszerre; az inzulinrezisztencia kialakulhat akár teljesen tünetmentesen is. A diagnózisban egyszerű laboratóriumi vizsgálatok segítenek. Az inzulinrezisztenciát cukorterheléses laborvizsgálattal mutatják ki, vérvétel útján, ahol a levett mintákban a vércukorszint mellett az inzulinszintet is mérik.
Mi is pontosan az inzulinrezisztencia?
A vércukorszint szabályozásában fontos szerepet tölt be az inzulin, eljuttatja a sejtekbe az egészséges működéshez szükséges szénhidrátmennyiséget. Inzulinrezisztencia fennállásakor a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulin nem tud elegendő cukrot szállítani a sejtekbe, ezért a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel a feladathoz, a vérben pedig felesleges cukormennyiség halmozódik fel. Ennek következménye lehet a fokozódó éhségérzet, az elhízás, az érelmeszesedés, a káros koleszterin szintjének növekedése, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulása.
Az inzulinrezisztencia esélyét növeli a meglévő genetikai hajlam, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a pajzsmirigy alulműködése, a különböző gyomor- és bélrendszeri problémák, a glutén- és laktózérzékenység, minden olyan tényező, ami befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét.
Az inzulinrezisztencia kezelése
Az inzulinrezisztencia megfelelő diétával és rendszeres testmozgással legtöbb esetben teljesen gyógyítható, azonban ha valaki nem figyel oda az életmódjára, akkor idővel nagy eséllyel cukorbeteggé válik. A többletinzulin nemcsak a vércukorszintet befolyásolja hátrányosan, a stresszt is jelentősen megnöveli, fizikai és pszichés rombolás okozva a szervezetben.
Az inzulinrezisztencia étrend kiegészítése
Az inzulin hatását számos gyógynövény, vitamin és tápanyag támogatja, a tünetek enyhítéséhez és a gyógyuláshoz érdemes ezekre kiemelt figyelmet fordítani.
D vitamin: hiánya nagymértékben hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ezért megelőzésre a vitaminok közül a legfontosabb. A D-vitamin képes pozitívan befolyásolni az inzulinháztartást és a zsírsejtek alakulását, megerősíti az izmokat és a csontokat, csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a napfényből nyert D-vitamin nem minden időszakban elegendő a szervezet számára, a legegyszerűbb étrend-kiegészítő formájában szedni egész évben.
Króm: kiemelkedő szerepe van a vércukorszint szabályozásában, segíti a sejtek megfelelő inzulinfelvételét, így növeli az inzulinérzékenységet. A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is befolyásolja, javítja a testzsírszázalékot, emellett csökkenti az éhségérzetet. Jó krómforrások a húsok, halak, rákok, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák és diófélék, továbbá néhány zöldség és gyümölcs, például a brokkoli, a körte, a paradicsom.
Cink: rendszeres cinkfogyasztás hosszútávon kontrollálhatja a vércukorszint értékét, hatással van a vérzsírszintre is. Csökkenti a káros koleszterint, megelőzheti az inzulinrezisztencia szövődményeit, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést és az érszűkületet. C- és E-vitaminnal, magnéziummal együtt védelmet nyújt az idegi károsodás ellen, a sebek könnyű elfertőződését is megakadályozza.
Magnézium: Inzulinrezisztencia esetén a magasabb vércukorszint miatt több magnézium választódhat ki a vesén keresztül, ezért pótlása javítja az anyagcserét, az inzulin hatását. A vérben jelenlévő magasabb magnéziumszint az inzulinrezisztencia alacsonyabb szintjét eredményezheti!
Fahéj: ez a különleges fűszer képes mérsékelni az elfogyasztott ételek hatására felszabaduló inzulin szintjét. A fahéj hatóanyagai növelik az inzulinérzékenységet, így azoknál, akiknél nem megfelelő az inzulintermelés, segíti a szénhidrátok megfelelő feldolgozását. Nagyobb adagokban szükséges bevinni a szervezetbe a megfelelő eredmény eléréséhez, ezért táplálék-kiegészítő formájában is javasolt szedni.
A BIOCOM BLD Sugar Balancer terméke egy olyan gyógynövények és tápanyagok keveréke, mely segíti a szervezetben fenntartani az egészséges vércukorszintet, valamint gátolhatja a cukorbetegség kialakulását is. Kialakult inzulinfüggő cukorbetegség esetén is adható, de kizárólag folyamatos vércukorszint ellenőrzés mellett.
Összetételéből fakadóan igen sokrétű a hatása. Növényi összetevői különös hatékonysággal távolítják el a szervezetből a felesleges cukrot, erősítik a lépet és a hasnyálmirigyet, valamint inzulin-rezisztenciánál csökkentik annak szintjét. A legfontosabb hatóanyagai közé tartozik a fahéj, Gymnema Sylvestre, Banaba, keserû dinnye, és a guggul, króm-pikolinát, C-vitamin és E-vitamin.
Lehetséges hatásai:
- szabályozza a vércukorszintet
- megelőzheti a húgysavképződést
- elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését
- segít megelőzni különböző típusú vírus- és baktériumfertőzéseket, és általában fokozza az immunrendszer működését - különösen idősebb embereknek hasznos
- segít a nátha megelőzésében és kezelésében
- védelmet nyújt a rákkeltő anyagok hatása ellen
- nagy mennyiségben természetes hashajtóként hat
- mérsékli sok allergiát előidéző anyagok hatását
- védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat
- lassítja a sejtek öregedését, és rendszeres szedésével fiatalosak maradhatunk
- részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsír anyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban
- antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés
- jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat
- javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban
- több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást
- csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit
- mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében
- kedvezően hat az agyműködésre
- gyulladáscsökkentő
- méregteleníti a májat, a beleket, a hólyagokat
- segít a szervezetnek megszabadulni a méreg-, salakanyagoktól
- jó a krónikus fáradtság, a hideg kezek, lábak, folyadék-felhalmozódás esetén
- segíti a szív összehúzódó képességét, így az erõsebben tudja a vért pumpálni
- fogyókúra kiegészítője is lehet, szálkásít.
Cukorbetegek csak folyamatos vércukorszint ellenőrzés, inzulinszint-mérés mellett használhatják! A vércukorszint csökkentő hatás dózisfüggő. (Cukorbetegek számára rendkívül fontos az érhálózat védelme!)
Alkalamzása: Napi 3 x 1-3 kapszula, étkezés közben.
A BIOCOM BLD Sugar Balancer terméket a http://webshop.okonet.hu/ webshopban tudod megvásárolni kapszula és por formájában is!
A webshop regisztrációhoz a segítséget pedig ITT találod.
Kövesd Facebook csoportunkat: ITT
Érdekes lehet számodra a téma előző cikkje is:
Fogyást gátló tényezők I. OK: PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉSE