7 egészséges tavaszi gyümölcs, amely sokkal szebbé tesz!
2017. május 01. írta: FEMILLA

7 egészséges tavaszi gyümölcs, amely sokkal szebbé tesz!

fruit-2109043_1920.jpg

A zord, hideg téli hónapokat követően már te is alig várod, hogy megjelenjenek a tavasz első, igazán nap-érlelte gyümölcsei? Képzeld, ezek nem csak az egészséges táplálkozás szempontjából hasznosak, hanem külsőleg alkalmazva kitűnő szépségápolók is! Nézd csak!

Az egzotikus ízű smaragdzöld kiwi

kiwi-570134_1920.jpg

Kiwi egészség

Képzeld, ez a pici kiwi fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét, mivel nagyobb a C vitamin tartalma a narancsénál, és egy banánnak megfelelő káliumot  is tartalmaz! Jó adag béta-karotin is van benne, valamint nagyon gazdag E- és A vitaminforrás. Flavonoidokat és ásványi anyagokat is tartalmaz! Biztos nem is gondoltad volna, de erősíti még a csontokat, és az izomzatot is. Segíti a gyulladásos betegségek legyőzését, a vesék munkáját, valamint a szervezetnek olyan légzőszervi problémák leküzdését, mint az asztma. Csökkenti a koleszterinszintet, ill. megakadályozza a rákos sejtek növekedését, valamint gátolja a HIV-vírus terjedését.

Kiwi szépség

Természetesen a kiwi nem csak az egészséges táplálkozás szempontjából hasznos, hanem külsőleg alkalmazva kitűnő bőrápoló, tisztítja, regenerálja és megfiatalítja a bőrt. Segít a szem környéki sötét karikák és a puffadtság csökkentésében, ha kiwi szeleteket helyezel a szem alá. Valamint a kiwiből remek maszkokat készíthetsz száraz, rosszul táplált bőrre, mely a vérkeringést stimulálva kisimítja, táplálja és megnyugtatja a bőrt.

Üdítően frissítő lime

mineral-water-1532300_1920.jpg

Lime egészség

Fantasztikus hatása van az emésztésedre és iszonyatosan javítja az immunrendszeredet köszönhetően a magas C vitamin tartalmának. Segít a telet követően fellépő krónikus fáradság legyőzésében, megelőzi a stresszt, élénkítő hatású, frissítő gyümölcs. Csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek, valamint antioxidáns tartalma miatt a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. A lime továbbá citromsav tartalmának köszönhetően kitűnő zsírégető!

Lime szépség

A lime olaja nagyon jó hatással van a bőrödre, ugyanis selymesen puhává és ragyogóvá teszi azt. Elősegíti a bőr rugalmasságáért felelős sejtek működését, és enyhe hámlasztó, fertőtlenítő, tonizáló és pórusösszehúzó hatása miatt a zsíros bőr ápolására a legalkalmasabb. Képzeld, kiválóan alkalmazható sebek gyógyítására, zúzódások, kiütések kezelésére is! Puhító pakolás készíthető belőle térdre és könyökre! Egy fél lime segítségével masszírozd át a körmeidet, ezt követően az elszíneződések szépen eltűnnek, a körmöd erősebbé válik, míg a körömágyad kellemesen felpuhul.

A mennyei ízű földi eper

berries-1835432_1920.jpg

Eper egészség

Az egyik legegészségesebb és egyben legfinomabb gyümölcs az eper! Képzeld, a szervezeted számára nagyon fontos C-, K-, B5-, B6 vitaminokat tartalmaz! Valamint jelentős mennyiségű antioxidánst, mangánt, folsavat, káliumot, rezet, magnéziumot, és omega-3 zsírsavat is rejt magában ez az apró gyümölcs. Hozzájárul az emésztésed megfelelő működéséhez, erősíti a csontokat, és az izomzatot is, megelőzve a reumatikus ízületi gyulladást! Jelentős szerepet játszik szíved egészségében, csökkenti a koleszterin szintet, valamint a gyulladásos betegségek kialakulását! Biztos nem gondoltad volna, de az agyat is fiatalon tartja, mivel a benne lévő számtalan tápanyag védelmet nyújt az oxidatív károsodás ellen, ami rontja az agyi funkciót, így segít megelőzni az öregedéssel járó értelmi képesség gyengülését. Csökkenti megelőzni a rák kialakulásának esélyét.

Nem csoda, hogy a pezsgő mellé ajánlott az eper fogyasztása, ugyanis az alkohol még 30 %-kal fokozza az eper természetes antioxidánsának jótékony hatását és növeli az erejét a szabadgyökök elleni harcban!

Eper szépség

Ez a sok-sok vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy fenntartsd bőröd kötőszövetének feszességét, azaz segít, hogy bőröd telt és egészséges maradjon, valamint távol tartja a ráncokat is. Kezelheted vele pattanásos arcbőrödet is, hiszen nyugtatja és hűsíti az égő sebeket, eltávolítja az elhalt hámsejteket! Az eperpép 5 percig a fogadon hagyva fogfehérítő hatású. Ugyanilyen hatást fejt ki a bőrödön is, vagyis világosítja az arcbőrt, ha csak a hiper-pigmentációs foltokra gondolsz. Száraz, fénytelen, töredezett haj esetén, valamint a korpás fejbőr ellen tökéletes hajpakolásokat készíthetsz belőle!

Alma

apple-2122645_1920.jpg

Alma egészség

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, valamint az A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium és a kéntartalma is jelentős. Gazdag flavonoid és polifenol forrás. A benne lévő almasav és borkősav segít megelőzni a máj és emésztési zavarokat! A belőle készülő almaecet segít megelőzni a vesekő kialakulását. Az alma héjában lévő pektinek eltávolítják a szervezetedben lévő méreganyagokat.

Alma szépség

Az alma képes arra, hogy megállítja a bőr öregedését azáltal, hogy a sejteket újratermelődésre serkenti. Hidratáló erejével megőrzi a bőr nedvességtartalmát, megakadályozza az apró ráncok és a miteszerek kialakulását. Dekoltázsod vékony bőre alig tartalmaz faggyúmirigyet és zsírréteget, így gyorsan veszít feszességéből. Ennek elkerülése érdekében almapép pakolással nyerheted vissza hidratáltságát. A gyönyörűen csillogó hajért pedig vízzel hígított almaecettel öntsd le a hajadat hajmosás után, de a száraz, korpás hajjal is csodát tesz! Erősíti a fogakat és a fogínyt, a gyümölcssav pedig tisztít, akárcsak egy rágógumi.

Cseresznye

cherries-in-a-bowl-773021_1920_1.jpg

Cseresznye egészség

Segít a szervezet méregtelenítésében, kitűnő vértisztító és vízhajtó és gyulladáscsökkentő. A-, B- és C-vitamintartalma, az ásványi anyagok közül pedig a kálium-, kálcium-, foszfor-, magnézium-, nátrium- és vastartalma jelentős. A tavaszi méregtelenítő kúrádhoz kiváló a cseresznye fogyasztása. Fájdalomcsillapításra is ajánlják, valamint az ízületi panaszokat is enyhíti. A daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak neki.

Cseresznye szépség

Frissé, üdévé varázsolja a zsíros, pattanásos bőrt pakolás formájában! A magját érdemes összegyűjteni, felmelegíthető, hűthető fájdalomcsillapító párna remek töltelékanyaga.

Málna

raspberry-1832152_1920.jpg

Málna egészség

Magas a C-vitamin-tartalma, és sok antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, valamint megelőzi a rákos sejtek kialakulását. Remek vértisztító hatású, a vérszegények fontos eledele. Kedvezően hat a látásra is, A-vitamin tartalmának köszönhetően. Másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is áldásos lehet egy nagy tál málna. Szabályozza a vércukorszintet és enyhít a menstruációs görcsökön. Sok növényi rostot tartalmaz, így hozzájárul az emésztőrendszer helyes működéséhez is. B1- és B2 vitaminjai miatt kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi tevékenységre.

Málna szépség

Magas biotintartalmának köszönhetően bőröd ragyogó, hajad fényes és erős, körmöd élettel telibb lesz. A benne található A-vitamin gátolja a szaru felhalmozódását, a hám kiszáradását, így a bőröd rugalmassá és simává válik. Védi a bőrt az UV-B sugárzás káros hatásaitól és késlelteti az öregedést. Szűrt levét alkalmazva tonizál és frissít, dehidratált bőrre különösen ajánlott. A leveléből készült tea antibakteriális és pórusösszehúzó hatású, ezért a szájban található sebeket is hatékonyan gyógyítja. Rovarcsípés esetén tegyél egy-két zúzott málnaszemet az érzékeny területre, hagyd hatni néhány percen át, majd töröld le!

Sárgabarack

apricot-1556851_1920.jpg

Sárgabarack egészség

Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarack magjában található B17 vitamin pedig gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.

Sárgabarack szépség

A sárgabarack és magja jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Ha valamilyen okból nem jut elegendő kén a szervezetedbe, a hajad elvékonyodik, a körmöd pedig törékennyé válik. A haj és a köröm szépségének, valamint a bőr fiatalságának megőrzése érdekében tehát fogyassz rendszeresen sárgabarackmag-olajat!

 

Forrás:  itt, itt, itt, ittitt, itt, itt,

süti beállítások módosítása